Pilot Posttheater en DrieGasthuizenGroep: Hybride Theater in de zorg

Lees hier het artikel terug.

---

Lees hier het artikel uit de Arnhemse Koerier (12 februari 2023)

---

Theaterbezoek is voor veel doelgroepen niet vanzelfsprekend, zo ook voor mensen met een beperking en ouderen. Posttheater en DrieGasthuizenGroep slaan de handen ineen om cultuur ook voor de bewoners en cliënten van de zorginstelling bereikbaar te maken.

Eind januari startte Posttheater in samenwerking met DrieGasthuizenGroep de pilot ‘Hybride Theater in de zorg’. Ouderen die niet in staat zijn om het theater te bezoeken, krijgen de mogelijkheid om middels een livestream een voorstelling in hun eigen woonomgeving, binnen één van de woonzorglocaties, bij te wonen. Het theater wordt op deze wijze bij de doelgroep thuis gebracht. Toenemende eenzaamheid en dementie zijn momenteel grote maatschappelijke opgaven. Deze pilot richt zich daarom op ouderen in de zorg.

Aanleiding
De samenleving verandert continu en de afgelopen (corona) jaren gaven het Posttheater de urgentie om nauwkeurig te kijken naar het huidige businessmodel. Al voor de coronapandemie pakte het Posttheater het livestreamen op om de zaal deels fysiek te vullen met bezoekers en deels middels een V-ticket thuis te laten kijken. Ook nu biedt het de mogelijkheid aan mensen, die om welke reden dan ook niet naar het theater kunnen komen, een voorstelling bij te wonen. Het is een aanvulling op de traditionele kaartverkoop, een kans om nieuw publiek te bereiken, inclusie te vergroten en het theater toekomstbestendiger te maken.

Doel
Doel van de pilot is het onderzoeken welke culturele behoeften er leven en wat ervoor nodig is om een livestream vanuit een locatie technisch goed te laten verlopen. Door in samenwerking de software te ontwikkelen zal de online theaterbeleving eenvoudig door theaters kunnen worden aangeboden en een aanvulling zijn op het fysieke theaterbezoek.

Het uiteindelijke doel is om een succesvolle en langdurige samenwerking tussen het theater en de verschillende domeinen aan te gaan, nieuwe doelgroepen aan te trekken en de opgedane kennis te delen met collega-podia.

Binnen de pilot worden de voorstellingen tegelijkertijd live gespeeld in het Posttheater en vanuit de studio gestreamd naar de verschillende locaties van DrieGasthuizenGroep. In de gemeenschappelijke huiskamers van deze locaties worden via een groot mobiel beeldscherm (‘thuistheater’) de live voorstellingen online (of on-demand) uitgezonden en krijgen de thuiswonende ouderen een veilige link (V-ticket) om thuis te kijken.

De Navertellers
De eerste voorstelling welke zowel in het theater als online in de zorginstelling wordt vertoond is ‘De Navertellers'. Een opbeurende muziekvoorstelling vol ontroering, humor en mooie muziek. Deze voorstelling is ook in het theater te bezoeken en voor iedereen toegankelijk.

Voorstelling: De Navertellers
Datum: woensdag 22 februari 2023, aanvang 14:30 uur

Locatie: Posttheater, Rosendaalsestraat 27, Arnhem

Tickets voor de voorstelling in het theater kosten slechts € 5,00 en zijn te bestellen op www.posttheater.nl