Historie

Het Posttheater dankt haar naam aan het voormalige postkantoor in de Driekoningenstraat waar het theater in 1992 startte. In eerste instantie diende het als repetitieplek voor jeugdtheaterplatform Gelderland. Een lichtset werd aangeschaft, er kwamen stoelen en geleidelijk aan werd het gebouw getransformeerd in een theater. Halverwege de jaren 90 belde cabaretier Mark van de Veerdonk of er een zaal beschikbaar was voor de try-out van zijn voorstelling. De eerste stap werd daarmee gezet naar het huidige cabaretpodium.

De hogere eisen maakten dat het pand eind jaren 90 te klein werd. In 2000 kreeg het Posttheater een nieuw onderkomen achter het Velperpoortstation in het onder monumentenzorg vallende KAB-gebouw, de oude zetel van de Katholieke Arbeidersbeweging ‘St Joseph’ en vroeger bekend om o.a. de vogeltentoonstellingen, bruiloften en examens. De stichting KAB en stichting Posttheater fuseerden en vormden het KAB Posttheater, in de volksmond Het Posttheater. De verbouwing tot een professioneel theater met 3 zalen en ca. 35.000 bezoekers per jaar, werd geheel in eigen beheer, met minimale middelen gerealiseerd. De officiële opening van het KAB-Posttheater vond plaats op 19 maart 2001.

Het Posttheater groeide uit tot hèt cabaretpodium van het oosten. Bij artiesten staat het in de top 3 van meest geliefde theaters om te spelen, dankzij de professionaliteit, flexibiliteit en persoonlijke aandacht. De mensen van het eerste uur zijn nog steeds betrokken bij de huidige organisatie, zoals directeur/oprichter Roel Coppelmans en hoofd techniek Arnoud Hartog.

Veel grote namen vonden een startpodium in het Posttheater en strijken nog met plezier neer tijdens try-outs en tournees. Van jong talent tot gevestigde cabaretiers, het Posttheater biedt met zorg en liefde een plek waar het goed toeven is!

Over de historie van het pand van eind 19e eeuw tot heden is een boekje verschenen. Het is verkrijgbaar voor € 10,- bij Boekhandel Ongerijmd in Arnhem en Jansen en de Feijter in Velp. Het ligt ook ter inzage in het Posttheater.